duminică, 7 martie 2010

O Pagador de Promessas {1962}

Payer of Promises

Un film uimitor. Si e brazilian si astia nu sunt genu de cineasti care le scot pe banda rulanta. Sunt rare dar cand sunt, sunt puternice si esentiale. Daca si acum, dupa mai bine de 5 ani de vizionat filme "pe banda rulanta" reusesc sa descopar astfel de filme inseamna ca cinemaul inca are secrete care se lasa descoperite si vizionate.

Bine, subiectul nu face tocmai apel la mine dar am putut sa fiu obiectiv o ora si 40 de minute si sa judec din perspectiva personajelor ce traiesc o perioada esentiala din viata lor. Finalul e cat se poate de cutremurator dar asta face parte din mesajul filmului. Unul religios, insa religie adevarata, nu cea data de biserica. Religia adevarata, al carui singur scop este sa ii transforme pe toti in oi obediente al carui drum in viata nu il cunosc si gasesc astfel un ghid in religie. Nu toti au nevoie de religie dar majoritatea, datorita fricii irationale fata de moarte si viata de dupa aleg sa-si aline sufletul in superficialitati si idei idilice formate de religie.

Filmul asta acuza biserica de distorsionare a religiei...impiedicand adevaratul crestin de a interpreta cum doreste religia din care face parte. Un om a facut o promisiune fata de Sfanta Barbara ca ii va aduce in omagiu o cruce daca il vindeca pe magarul acestuia. Ze este un taran simplu al carui singur scop e sa-si munceasca pamantul. Nu poate sa faca asta fara ajutorul sau, magarul. Credinta lui e pura si sincera insa e privita ca blasfemie din punctul de vedere al bisericii. Evident, o a doua venire al lui Iisus e imposibila, insa toata chestia asta nu trebuia privita ca o imitare a unui om nebun al lui Iisus. Greseala bisericii. Acesta e un film anti-biserica, nu anti-religie, nu anti-crestin. Imbratiseaza toate credintele insa acuza o institutie superficiala si proasta de conducere a crestinului pe cai gresite. Plus ca sunt multe alte simboluri legate de religie...nu le mai insir.

E un film foarte frumos, despre oameni sinceri si buni care nu fac decat sa tina o promisiune. Timpul a trecut zburand si a meritat.

9.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu