luni, 8 martie 2010

Seom {2000}

The Isle

Socant. M-am simtit de parca am vazut o versiune koreana a filmului Antichrist. Filmele lui Kim Ki-duk sunt facute in asa fel incat nu te pot plictisi. Vizual sunt superbe, fiecare imagine e asteptata (mai ales cand vine vorba de vreme), fiecare cadru gandit de o minte artistica care stie sa scoata si sa puna cat mai multe in imagine pentru a introduce detalii care mai de care...

Socant a fost pentru ca e vorba despre doua suflete distruse. Unul si-a omorat sotia si amantul ei in timp ce i-a prins in casa impreuna, ea a fost parasita de iubirea ei...insa nu se stie exact cum, dar cel mai sigur s-a inecat in acest mic golfulet pe care, acum, il conduce ea. Ea inchireaza aceste mici casute ca niste insulite ce impanzesc in numar redus golfuletul...si pe langa asta vinde produse pentru pescari si ocazional pe ea insasi. Socant a fost pentru comportamentul celor doi...carligele de pescuit nu sunt facute pentru ce au facut ei doi...si le-au bagat unde nu trebuie. Socant a mai fost si pentru cruzimea fata de animale, reala si dureroasa. Pesti proaspat prinsi omorati cu cutitul, pesti lasati sa moara din lipsa de apa intr-un acvariu, caine batut, pasari aruncate in apa cat sunt in colivie...nu a fost tocmai placut.

Partea proasta e ca nu a fost nici esential, dar probabil s-a vrut sa se arate o latura a personajelor. O latura ce e in prelungirea aceleia afectate de despartire. Din nou, iubesc linistea din filmele lui Ki-duk, iubesc calmul in momentele tensionate...e un film pe care il urasti si il iubesti in acelasi timp dar chiar si partile intunecate te indeamna sa crezi ca e un film bun spre foarte bun. Il recomand. E ceva deosebit, chiar daca iti poate trezi stomacul mai mult decat vrei.

8.4/10

Un comentariu:

  1. Dacă recomand cuiva Kim Ki-duk am grijă ca Seom să fie după Bin Jip, Spring.Summer,Fall.Winter, Hwal. Și mie mi-a plăcut dar nu cred că îl mai pot privi a doua oară, ca pe celelalte.

    Mi-a plăcut interpretarea dată e tine. Cruzimea vizavi de animale nu e nimic aici. În caz că ai văzut Wild Animals sau Adress Unknown, o să rămâi cu altă senzație.

    Am scris despre Ki-duk aici, dacă te pasionează :) http://anaayana.wordpress.com/2008/08/01/filmele-lui-kim-ki-duk/

    RăspundețiȘtergere