miercuri, 3 martie 2010

Les bas-fonds {1936}

The Lower Depths

Jean Renoir ne trimite de data asta intr-o lume saraca, o lume fara speranta si vis in care locuitorii ei sunt cei care dau tonul acestei lumi primitoare, calduroase datorita locatarilor dar in care nu ai vrea sa ajungi. Un batran e destul de darnic sa-i primeasca in casa lui dar numai pentru ca e putin mai avut decat ceilalti...

Parterul acestei case mizerabile e locuit de hoti, cersetori, actori ratati si mai nou, baroni...baron, de fapt, ca e numai unul singur. Ideea din fondul acestui film este despre filosofia saraciei, despre puterea iubirii si cum aceasta nu tine cont de bogatii fizice. Cu toatea astea, nu e la fel de puternic ca "Regulile jocului" sau "Marea iluzie" tot ale lui Renoir. Acesta de acum e mai lent si da semne ca nu are intriga si intr-un fel da, pentru ca in afara temei de iubire finalul e imprevizibil pentru ca nu a fost construita o intriga destul de puternica inainte.

Se urmaresc cateva vieti, in special cea a lui Pepel cu iubirile sale si cea a Baronului care trece de la bogatie la saracie intr-o zi din cauza dependentei sale de jocuri de noroc...simbol care arata ca orice bogatie materiala e trecatoare daca nu suntem chibzuiti si cumpatati. Acesta e oricum un detaliu cunoscut de toti din experientele lor de viata. Viata acestor doi oameni care s-au cunoscut in timp ce primul, Pepel, jucat foarte bine de Jean Gabin, incerca sa fure ceva din casa Baronului. Dupa ce Pepel s-a convins ca in casa omului acum sarac nu mai este nimic au stat impreuna pana dimineata jucand carti, conversand in timp ce beau si mancau ce mai avea omul prin casa.

Finalul e optimist din cauza temei iubirii, omniprezenta de la inceput pana la sfarsit...si intr-adevar, daca e sa privim rece, iubirea chiar este singurul lucru de care ne putem tine pentru a da sens vietii. E singurul lucru pentru care merita sa luptam...restul e trecator.

Un film frumos, filmat superb pentru vremea respectiva...nice touch cu finalul a la Modern Times. Saptamana viitoare la M. Ursachi, la ora 18, La grande illusion.

8.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu