sâmbătă, 30 ianuarie 2010

La grande illusion {1937}

"Marea iluzie" a fost un film facut inainte de cel de-al doilea razboi mondial. A fost un film care a vorbit despre primul razboi mondial...despre lagarele de prizonieri formate din ofiteri mai importanti ai armatelor non-germane. Fiind prizonieri de razboi, germanii nu aveau voie sa-i omoare asa ca traiau oarecum in lux...faceau ce vroiau, aveau ce obiecte vroiau prin camera lor.

Cu toate astea, a fost un razboi si a fost o inchisoare. In nici o circumstanta nu era ceva bun...asa ca au jucat un joc cinstit, ei (formati, majoritatea, din francezi, rusi si americani) cu germanii. Lucrul cinstit pe care puteai sa-l faci intr-un lagar e sa evadezi din el...si jocul ramane cinstit atunci cand germanul impusca pe unul ce incearca sa evadeze. E ca un fel de "v-ati ascunselea" numai ca in loc de regulile obisnuite, non-violente, cel care numara la perete, are voie sa te impuste daca te prinde. E ceva mai deosebit :))

Filmul e excelent pana la urma. Facut in '37 are puterea sa te tina alert si interesat in poveste...este, de altfel, o poveste foarte buna. Una despre camarazi de razboi, prietenie in situatii dificile, magie la scara larga, ca doar nu i se spune marea iluzie degeaba. E un film cu evadari foarte bine facut...si mai e si francez, deci din start stii ca o sa se puna accent pe emotii si trairi ale personajelor. Scenariul e detaliat si surprinzator de bine scris, deloc naiv, nici o replica nelalocul ei. Si nu mai zic nimic despre importanta istorica a filmului...filmul capturand relatii umane intre oameni din cele doua tabere opuse...pentru ca pana la urma granitele sunt o inventie a omului...si toti suntem oameni, nu conteaza din ce tara venim sau ce diferente culturale avem...

9.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu