duminică, 17 ianuarie 2010

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire {2009}

O poveste cutremuratoare...o poveste mai infricosatoare decat orice horror din cauza ca e realitatea. Poate in viata noastra sunt rare astfel de povesti, insa auzim de ele...auzim cum adolescentele minore raman insarcinate incat din timpul liceului, auzim cum lasa scoala sa aiba grija de copil, viitorul lor fiind astfel compromis.

O poveste reala, spusa cum trebuie. Cu amanunt de detalii, regizorul folosind chiar si relatarile care nu plac nimanui, chiar si personajelor din film...ca relatarile de abuz sexual ce le-a primit Precious de la tatal ei care e si tatal celor doi copii ai ei. Nimic exagerat de dragul dramatismului, nimic exagerat de dragul senzationalului. Totul in limitele plauzibilului. Normal, o astfel de poveste, atat de dureroasa e spusa rar in filme din cauza ca nu se vinde. E facuta pentru scopuri pur cinematografice, artistice. Lee Daniels, regizorul, are un stil pur americanesc, chiar pur african-american, prinzand, in toate detaliile sale dure, viata negrilor saraci din America.

O familie extrem de saraca, una obeza, formata dintr-o mama care isi invata copilul numai de rele. O numeste in toate felurile, numai de bine nu...o indeamna sa se lase de scoala. Toate pentru putinii bani de la ajutorul social. O impiedica sa-si traiasca visul pe care Precious nici macar nu il cunoaste. Actorii au jucat impecabil, in special Mo'Nique, actrita pe care o cunoastem cu totii din vedere insa niciodata nu am vazut-o intr-un rol dramatic. Ea a interpreatat-o pe mama fetei Precious, o mama proasta, egoista, lacoma, lenesa, deloc iubitoare si putin dereglata. A avut un rol puternic in care a jucat o persoana cu doua fete, insa urata in general. Apoi este actrita din rolul principal, Gabourey Sibide, o tanara actrita cu nu prea mari sperante de roluri in viitor, la fel ca si cea din Hairspray...Un rol bun pentru o viata...cele 15 minute de faima.

Filmul merita vizionat, e bun ca film artistic in sinea sa, nu e unul simplu, pur dramatic. Combina intelept dramatismul cu fantezia si comedia...cele din urma palind sub cantitatea de drama intunecata ce o are filmul. Scopul in sine a filmului este sa iti prezinte aceasta lume saraca si rezolvarile pe care le au si pe care le indeplinesc sau nu.

7.9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu