miercuri, 13 ianuarie 2010

The Road {2009}

Drumul e un film pe care l-am vazut din cauza celui care a scris cartea dupa care acest film e luat. Cormac McCarthy a mai scris el o carte, dupa care un alt film care a luat 4 Oscaruri in 2008, unul dintre ele fiind cel mai important (cel mai bun film) premiu ce poate fi dat in aceasta indrustrie...

Da, Cormac a scris cartea "No Country for Old Men". Pentru el am vizionat filmul asta. Dar sunt sigur...cartea e de enspe ori mai buna. Asta si pentru ca filmul nu e prea grozav. Povestea cu tatal si fiul umbland seamana prea mult cu cea din "There Will Be Blood"...un alt film extraordinar din 2007. Tatal din acest film nu seamana deloc cu cel din TWBB, nu e egoist, nu e manipulator, insa este iubitor. Viggo Mortensen vrea cu disperare sa castige un Oscar...si aici se vede ca se straduieste.

Este un tata complet, iubitor, protector, invatator, precaut, curajos insa speriat. Cormac construieste aici prima viziune apocaliptica credibila. Nu tu aglomeratii de oameni cu pistoale si mitraliere, incercand sa se apere, nu tu un Rambo care se lupta cu toti si supravietuieste ci efectiv o poveste plauzibila despre cum s-ar comporta un om daca ar fi intr-o situatie similara. Traiesti de pe zi pe alta ca un vagabond, se lupta pentru fiecare bucatica de mancare pe care o gaseste, se lupta pentru el si pentru fiul sau. In flashbackuri, care sunt oarecum in legatura directa cu ceea ce se intampla atunci in "prezent", o vedem si pe sotia lui...jucata de Charlize Theron. O femeie buna insa mult prea speriata care regreta ca a adus un suflet in lumea asta mizerabila si pe terminate.

Pana la urma ea isi baga picioru si pleaca in intuneric si frig unde moare. O parte din ea a ramas in baietel, fiul barbatului. Un copil cuminte care reprezinta si ultima farama de umanitate, bunatate, inocenta si puritate lasata pe pamantul ala. Cu toate astea, nu te legi prea mult de personaje, nu simti ca le cunosti foarte bine insa nu cred ca s-a dorit asta. S-a dorit cunoasterea generala a situatiei...ce facem in situatiile date. Cum frica si paranoia ne urmareste si in locuril mai sigure. E o lume extrem de intunecata si trista...pentru ca asa trebuie sa fie. Si mi-a placut ca nu s-au spus motivele apocalipsei. Un plus de originalitate aici si o bataie de cap in minus, toate au fost lasate pe capul spectatorului.

7.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu