marți, 5 ianuarie 2010

An Education {2009}

Ce invatam pana la urma? Care e rostul unei educatii? Ce putem invata din filmul asta? Ce ne invata el si nu stiam deja din propria noastra educatie? Ei bine, ceva surprinzator...ceva de la care nu ma asteptam. Pentru cineva care se regaseste in aceasta poveste actiunea are doua lectii pentru acea persoana.

Distraza-te, distreaza-te mult si bine...ignora scoala daca esti deja o persoana foarte inteligenta si cunosti oameni care te iubesc si care tin la tine. Scoala te invata, si asta e adevarat acum si a fost adevarat si in 1962 in Anglia, numai prostii. Te invata ceea ce viata nu te poate invata...si invers. Distreaza-te cat esti tanar si iti place sa faci asta...distreaza-te cum iti place tie. Asta e o parte din "Educatie".

Cealalta parte spune ca mai bine te-ai trezi la realitate. Orice vis se poate sfarama intr-o zi...ce o zi, un moment. Si atunci cand momentul ala se petrece iti poate distruge viata si sufletul...cel putin pe moment si putin dupa. Asa a fost Jenny, interpretata de tanara, frumoasa si promitatoarea actrita Carey Mulligan, o actrita de 22 de ani care joaca cu brio o fetita de 16 spre 17 ani. E inteligenta, Jenny, e frumoasa, e culta, e visul umed al fiecarui parinte. Pana cand in viata ei vine un barbat care presupunem ca are intre 25 si 30 de ani care o cucereste.

Aceasta incepe sa chiuleasca de la scoala, sa se plimbe cu el prin locuri deosebite care o fac pe fata sa realizeze ca isi pierde timpul si viata invatand. Asta e un mesaj pe care pana la un moment, acela despre care am zis ca distruge, puteai zice ca e chiar unul pozitiv, pus intr-o lumina buna. Si asta din cauza ca fata avea argumente foarte bune pentru ce facea asta, argumente la care cei mai mari nu mai aveau ce comenta inapoi. Pana la urma...ce a invatat fata? Ce educatie a primit dupa aceste evenimente? Stie ca a gresit, stie ca e o proasta si ca a spus si a facut prostii...o spune chiar ea. Despre ceilalti? Desi au avut avantajul varstei inaintatei, implicit a experientei, nu au ezitat sa fie incuiati in gandire...poate cu cateva exceptii ici si colo.

Filmul este unul bun, dar e un chick flick pentru fete de varsta fetei din film. Pentru ele e filmul asta. Pentru ca le ridica...si apoi le doboara la pamant cu puterea unei predici bine spuse...una care vorbeste despre ce trebuie sa aleaga in viata...si cu alegerea aia sa ramana. Si apoi nu va interzice nimeni sa faceti ce vreti.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu