joi, 14 ianuarie 2010

The Kite Runner {2007}

Vanatorul de zmeie este o poveste. O poveste despre prietenie nemuritoare si profunda intre doi prieteni care nici nu stiau ca sunt frati. Si totusi, Universul functioneaza in cai misterioase...cei doi nu numai ca erau buni prieteni dar se intelegeau perfect unul pe celalalt.

Actiunea s-a petrecut in prima jumatate intr-un Afganistan al anilor '70...spre sfarsitul acestora. O poveste frumoasa intr-o viata frumoasa (pentru unii). Scenele cu zborul zmeielor sunt superbe acompaniate de un soundtrack asijderea. Ignoram faptul ca numai soundtrackul lui Alberto Iglesias a fost nominalizat la Oscar...tot filmul merita o nominalizare la cel mai bun film strain...dar din moment ce a fost facut de americani, salutare. Pustii de mai sus au jucat foarte bine, unul din ei, Hassan (cel din plan secund, in focus) a castigat un premiu nu foarte cunoscut pentru rolul sau.

Pentru noi e interesant de urmarit o societate saraca pe care nu prea o vedem in filme decat ca personajul negativ...afganii sunt oameni ca toti ceilalti, mai credinciosi decat altii, cu o credinta prezentata intr-o lumina negativa, asa cum e obisnuit in ziua de azi. In rest, filmul a dorit prezentarea lor, a celor cu adevarat buni, intr-o lumina pozitiva, asta dupa 6 ani de cand a inceput razboiul in Afganista...si acum cica s-ar termina. Ideea ca nu toti afganii sunt la fel, adica nu toti ar fi teroristi e ceva cunoscut, dar cateodata mai e nevoie si de un film sa prezinte asta.

E un film puternic, trist (soundtrackul ajuta la capitolul asta foarte mult), despre prietenie si puterea acesteia. Despre traditie si societatea afgana. Film facut dupa cartea lui Khaled Hosseini, cel mai probabil, intamplari adevarate.

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu