sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Bad Lieutenant {1992}

Asta e filmul dupa care a facut Werner Herzog remakeul pe care l-am comentat acu vreo luna. Sunt practic aceeasi chestie numai ca e schimbat orasul. E ca si cum Werner face povestea una universala...nu neaparat un remake. Ne arata ca astfel de oameni sunt peste tot, nu numai in orasul care nu doarme niciodata.

Acesta in '92 e mai intunecat, e mai real, e mai pervers, e mai bolnav...intr-un cuvant, e mai intunecat. Harvey Keitel, sau personajul sau, face exact toate chestiile pe care nu le astepti de la un locotenent in politie. Se drogheaza excesiv, face perversiuni uimitoare...ca faza cand opreste doua tipe care "cica" au farul spart in spate...si o pune pe una sa-i arate fundul si pe alta sa mimeze ca o suge unuia...si el si-o menajeaza in pantaloni...adica na, chestii debile si deranjante. Si se lauda ca fiind un catolic. Filmul din 2009 nu e atat de deranjant si de crud...

Cu toate astea, cruzimea si brutalitatea imaginilor arata cum se poate transforma un om cand are atata putere in mana si ghidare ioc. Nu se atinge nimeni de el, e politist, are legea de partea lui. Pentru el, religia l-a dezamagit...simte ca nu a invatat nimic din ea, ca poate cu ajutorul ei nu o apuca pe cai atat de gresite. Mesaj de anii '90 dar nu conteaza. Facea pariuri sportive pe care le pierdea, crescand sansele sa fie omorat pentru ca nu plateste datoria...

Spre final, sta si se mira si se uimeste cum o maicuta, care a fost violata, nu vrea sa ofere politistilor o descriere fizica a faptasilor. Nu intelege de ce nu face asta, insa ea il are pe domnul de partea ei, el nu. Cu el domnul nu vorbeste si nu il ajuta...e un caz pierdut. Si o stie. Chestii puternice, un personaj conturat perfect, foarte complex...insa filmul nu e nimic ce merita de luat in considerare pe plan regizoral. Doar actoricesc...Harvey Keitel e un actor foarte bun si aici o arata. Se tranforma, efectiv, in fata ochilor.

Si in final, personajul sfarseste ca una din victimele ratate si necunoscute pe care le tot intalneste in slujba sa...Ca film e mai bun cel nou. Am zis!

7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu