vineri, 15 ianuarie 2010

Creation {2009}

Film esential din cauza omului esential din el. Stim cu totii, presupun, cine e Charles Darwin...stim ca el a descoperit teoria evolutionista, stim ca a scris carti importante despre acest subiect in Originea Speciilor, The Descent of Man si The Expression of Emotions in Man and Animals. Toate carti foarte importante care vorbesc despre singuratatea omului pe plan spiritual. Nimic mai simplu. Dumnezeu nu exista iar noi suntem rezultatul unei evolutii naturale a organismelor de pe planeta asta...si evolutia continua.

Nu are sens sa dezbat ce spune Darwin, pentru ca aici nu e vorba numai despre asta in film. E vorba despre batalia unui om cu dumnezeu. O batalie interioara, una care nu e singura...Darwin mai poarta o batalie pur persoanala, aceea pe care a pierdut-o acum mult timp cand fiica ei, Annie, a murit de tuberculoza (sau ce a avut, nu se spune). In interior nu poate sa scape de senzatia de vina pe care o are...o senzatie de vina pe care o are pana la urma orice parinte daca s-ar intampla ceva grav cu copilul lor. Annie il ajuta sa isi indeplineasca scopul cu care a fost insarcinat. Una din cele mai geniale minti din istoria omenirii si avea aceleasi probleme ca oricare altcineva cand vine vorba de familie.

Omul a fost un luptator, s-a luptat cu propria lui sotie care era extrem de religioasa dar care a vazut ca are in maini o carte ce ar schimba lumea pentru totdeauna si probabil si definitiv, intr-o zi. Sotia lui Darwin a fost si verisoara lui...asta se purta pe vremea asta, dar chiar si el, ca om de stiinta a vazut dezavantajele grave intr-o relatie de genul asta, dupa ce a murit fiica sa.

Paul Bettany insa e starul acestui film, el il joaca pe Darwin. Si bataliile pe care le are personalitatea, le are si personajul si le are si actorul. Bettany face un rol excelent, dificil, care initial ar putea sa para neinteresant si care, un alt actor, mai slab, l-ar fi facut complet banal. Paul a reusit sa-i ofere o personalitate geniului, una care se vede prin ochi blanzi si glasul calm. O minte calculata si logica a fost necesara pentru a crea personajul lui Darwin si actorul s-a conformat. Cu toate astea, ne arata ca o minte ca aceasta poate fi si extrem de iubitoare si calda...

Esential e filmul pentru ca asa cred eu...fiind un "credincios" al teoriei darwiniste si tot ce tine de evolutie. Filmul are si o frumusete naturala, parca nealterata, folosindu-se multe decoruri autentice...cladiri reale de acum 150 de ani. Film care nu o sa placa la toata lumea, in special daca sunt crestini...sau de orice alta religie ce implica un zeu.

8.4/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu