luni, 15 martie 2010

Les choses de la vie {1970}

The Things of Life

Da, mai sus e o masina...masina a fost unul din personajele cheie in acest film frantuzesc foarte bun. A fost obiectul in jurul caruia a stat tot filmul. A fost cel care a starnit intriga si obiectul care a starnit sirul de intamplar/amintiri pe care le are personajul principal.

Nu pot spune ca e un film previzibil in schimb daca ai incredere in ceea ce se relateaza pe parcursul lui atunci singurul tau gand e ca la final se intampla ceva teribil. Personajul principal se descopera nu imediat ci dupa ce vedem o scena a unui accident cu masina. Doi dintre vinovati (sau nu chiar) stau inspaimantati pe strada incercand sa isi justifice fapta...nici unul nu e vinovat insa a fost o circumstanta nefericita pentru soferul masinii de mai sus. Constructia filmului il face unul interesant de vizionat. Pe langa imaginile despre viata acestui om vedem franturi din accident si toate au inceput cu o derulare pe dos a accidentului...semn ca s-a stabilit personajul principal si povestea ce o va spune.

Viata acestui om a fost una tipica insa nu lipsita de aventura...s-a prins in film scene importante, nu din intreaga lui viata, ci dinspre sfarsitul vietii sale, inca un semn ca e posibil ca sa nu fi murit in urma accidentului pentru ca, asa cum stim, cand un personaj moare vede in fata ochilor sai intreaga lui viata. Insa se lasa cu dezbatere acest subiect. O scena cu tatal sau, cu mama sa, cu sotia sa, cu fiul sau, cu prietenul lui cel mai bun si bineinteles, daca un francez se respecta, cu amanta sa. Luate pur ca un capitol din viata lui nu sunt interesante sau originale. E o viata tipica...insa felul cum a fost prezentata a fost atat tulburatoare cat si revelatoare pentru natura si adevaratul sentiment al personajului principal.

In aceste franturi vedem la cine a tinut cel mai mult, ce simte fata de persoanele din viata lui, care ii sunt importante si care nu. Intr-un fel, vedem esenta personajelor la care a tinut, cu complexitatile sau "simplitatile" lor. Este un film profund care vorbeste despre adevaratele valori din viata unui om. O poveste simpla, spusa neliniar, filmata superb cu imagini memorabile.

9.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu