duminică, 7 martie 2010

Fucking Åmål {1998}

Titlul englez al filmului este "Show Me Love", un titlu la fel de bun ca cel original...pentru ca vorbeste la modul general despre dorintele si parerile adolescentilor. Trairi adevarate, capturate real de catre regizorul Lukas Moodysson.

Trebuie inteles din prima ca nu e vorba doar despre lesbianism in filmul asta. E un film despre dragoste puternica si sincera. Dragoste de toate felurile, normala intre o fata si un baiat dar si intre o fata si o alta fata. Ce a facut Moodysson e simplu si genial...a luat o poveste de dragoste obisnuita, comuna si a schimbat un singur element...in loc de un baiat a pus o fata. Nu toti am trait asemenea experiente in viata, nu toti am dorit drama asta in viata...unii au trecut peste fara tam-tam si explorari sau trairi in genul celor din film. In schimb, Lukas, reuseste sa creeze sau sa captureze, mai bine, o lume a adolescentilor care chiar exista si nu e plina de stereotipuri in-credibile si replici idioate.

Cel putin relatia dintre adolescenti si parintii lor este spot-on. Tatal care nu stie sa vorbeasca cu fiica, incercand sa imite nivelul ei de a fi sau pe care l-ar dori ea. Mama care stie teatralismele unei adolescente si incearca sa faca actiunile pe care crede ca le vrea fiica ei...si asa mai departe. E un film frumos despre viata si dragoste...cu multe scene memorabile si bine facute...in special ultima scena cand fetele ies din "baie", la fel cu efectul de "get out of the closet", de a iesi la suprafata cand vine vorba despre natura lor adevarata. Sigur...acum daca era acelasi lucru dar cu baieti...va garantez ca nu mai era asa de frumos filmul asta. Si o spun obiectiv. Alta chestie uimitoare si care merita notata la filmul asta e actingul adolescentilor...fiecare avand varsta reala care e spusa si in film. Elin 14 ani si Agnes 16-17 ani...si au jucat incredibil, impreuna cu tot castul.

Mi-a adus aminte foarte mult de "Legaturi bolnavicioase", filmul romanesc cu tematica asemanatoare...si putin din Juno. Dar cel mai bun film despre adolescenti tot Breakfast Club ramane.

8.25/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu