miercuri, 31 martie 2010

Sciuscia {1946}

Un film deosebit de puternic la care nu o sa zabovesc prea mult. E vorba despre prietenia dintre doi baieti saraci care lupta pentru fiecare banut in plus pe care il pot gasi sau le iese in cale. Ei sunt baietii care lustruiau papucii americanilor dupa ce s-a terminat razboiul...de asta si se cheama Sciuscia filmul...pentru ca vine de la shoe shine, si e intr-un fel modificarea acestei actiuni de catre limba italiana. Erau pe vremea aia foarte multi pusti de genul asta si se instalau peste tot in oras iar unii dintre ei, cum sunt acesti doi baieti din rolurile principale munceau in mai multe locuri pe zi, cutreierand orasul pentru orice ban in plus.

Povestea lor se focalizeaza in acest film pe aventura ce o au in inchisoarea pentru minori. Neo-realismul e intotdeauna o trasatura a cinemaului ce ramane nemuritoare din mai multe cauze. Actingul actorilor fiind atat de real nu se poate demoda...acest gen de actorie practicandu-se si in ziua de azi si tocmai acest gen trebuie si in continuare...o transformare prea radicala a comportamentului natural uman duce la o satirizare a lui sau la comedie, la drama trebuie intotdeauna un stil grav si serios...dar nu prea mult inspre teatral cu miscari exagerate ale corpului omenesc. Subiectele in filmele neo-realistice sunt si ele dure dar intotdeauna o lectie de istorie sau o privire asupra anilor trecuti, asupra unei civilizatii nicidecum moarte dar poate asupra unui comportament invechit. Subiectele sunt si ele deosebit de reale si prin realismul lor pot parea dure si chiar tragice...o drama foarte buna este facuta din aceste ingrediente.

Filmul a fost extraordinar, extroardinar jucat, extroardinar regizat de catre Vittorio De Sica si cu siguranta un film ce o sa ramana in istorie si in inima oricui il vede.

9.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu