luni, 5 aprilie 2010

Angels with Dirty Faces {1938}

"Ingeri cu fete murdare" e exact genul de film la care te gandesti cand spui "film clasic cu mafioti". Actiunea se plaseaza tot cam prin vremurile cand a fost filmat dar mai exact in anii '20-'30 cand vremea interzicerii bauturii alcoolice a fost si s-a dus...sau cand gangsterii erau aceia care conduceau orasele si lumea o stia.

Ceea ce merita vazut in filmul asta e actorul James Cagney, care a si primit o nominalizare pentru rolul sau, dar si pentru ca joaca un personaj complex ai carui intentii sunt greu de deslusit dar se vede in actiunile sale ca are planuri pe care numai el le cunoaste si pe care unele nu le dezvaluie nici la final. Personajul lui, de mic, a avut de-a face cu legea...de cand a fost prins furand stilouri dintr-un vagon. De atunci a stat in inchisori vreo 15 ani, intrand si iesind de parca a fost a doua lui casa. Ca prieten bun il avea pe Connolly, un preot din cartierul sau, cu care fura cand erau mici...de fapt, in prima scena sunt prezentati ei doi.

Mi-a parut rau pentru Bogart pentru ca a avut un rol atat de mic si nesemnificativ...ii statea bine in rolul asta ca avocatul cu doua fete care isi ajuta clientul dar il fura in acelasi timp. Mergea oarecum si ca preot, si macar asa il vedeam jucand mai mult. Eh, cu toate astea filmul asta are putine minusuri...mesajul filmului este puternic si cu ajutorul personajului lui Cagney inseamna ceva. Mi-a placut ca film cu mafioti si prinde intr-adevar esenta acestor filme. E unul din clasicele genului si un film memorabil per total.

8.7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu