joi, 15 aprilie 2010

Heavenly Creatures {1994}

Sunt cam nehotarat asupra notei acestui film. E primul film alui Peter Jackson care nu are monstrii sau ceva parti horror. De fapt, desi avea sansa, putea sa scoata ceva scene brutale si sangeroase. Cred ca avea in gand sa scoata un film cuminte despre iubire puternica si avea de gand se mearga cu el la Oscaruri. A primit numai o nominalizare la scenariu...

E de asemenea primul film al lui Kate Winslet, primul lung-metraj serios dupa cateva seriale in care a jucut pentru televiziunea britanica, sunt sigur. Si Melanie Lynskey e tot la primul rol...nu am auzit de ea cum auzit de Kate dar dupa o vedere o stim. A jucat in multe filme ca personaj secundar si are o personalitate placuta (care se vede in rolurile pe care le joaca...din cauza ca multe seamana intre ele) si o voce care iese in evidenta, putin pitigaiata. Ambele actrite joaca exemplar pentru varsta si experienta lor. Se putea ceva si mai puternic insa rolul nu le-a permis niciuneia sa se desfasoare la "putere" maxima. Am vazut insa in Kate miscari si expresii care aratau de atunci talentul si le-a folosit si in filmele mai noi.

Povestea filmului...doua fete mai ciudate, una nesociabila, inchisa in sine, intunecata ca personalitate...exact stereotipul unei fete neplacuta prin felul ei de a fi. Probabil greutatea ei, mai mare decat standardul acceptat de colegii ei de clasa, nu o ajuta prea mult la facut prieteni. Colega noua insa, e exact opusul ei, excesiv de vorbareata chiar enervanta, o raza de soare, nu altceva. Fiindca aceasta e noua la scoala asta se imprieteneaza bineinteles de cea care are nevoie disperat de o prietena. Prietenia lor ajunge incet-incet la ceva mai serios...ce poveste de dragoste frumoasa. Baieti, pupaturi serioase mai spre finalul filmului...misto! :))

Dar serios, aceasta parte din film este destul de completa si convingatoare. Se vede evolutia relatiei in mod clar, precis si treptat...constructia filmului este facut in jurul acestei relatii si astfel totul merge pe roate. Daca filmul chiar e inspirat din fapte reale atunci eu nu pot sa contrazic rezultatul juriului si sa le fac fete nebune. Ele chiar credeau ca prin uciderea unei persoane importante si iubite pot scapa cu dragostea lor inspre alte tari.

Oricum, il recomand daca v-a placut Lord of the Rings...si dupa ce il vedeti pe asta va uitati si la The Lovely Bones pentru ca e asemanator, nu la poveste ci la elementele de constructie...lumea idilica, fantezie, etc.

8/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu