joi, 15 aprilie 2010

Utomlyonnye solntsem {1994}

Burnt by the Sun

Frumos film, nu am ce zice. E depsre Mama Rusia dar are in acealasi timp si o poveste care se ascunde in spatele imaginilor frumoase si cuvintelor spuse pentru a hrani spiritul patriotic al rusului. Povestea din spatele superficialului e despre patriotism si despre revolutie. Actiunea are loc in 1936, sau mai precis, in vara acestui an, cand un colonel renumit ce a facut parte din armata rosie, denumit Kotov, jucat de Nikita Mikhalkov, care e si regizorul acestui film, isi asteapta moartea in sanul familiei...

De ce nu am inteles exact probabil pentru ca nu le am cu istoria dar probabil pentru ca armata lui, condusa de acesta, a hranit spiritul revolutiei. Acum vin securistii in casa lui, canta la pianul lui, ii mananca mancarea si asteapta sa vina masina sa-l duca intr-un loc mai fericit...daca acceptati asta. Pana atunci, acest colonel, un monstru descris de securist, incearca sa se bucure de viata cat mai are timp. Isi iubeste fiica cum numai un tata poate si intr-adevar, Nikita a bagat-o pe fiica-sa sa o joace pe Nadia, fiica lui Kotov...iar relatia dintre cei doi se vede excelent pe film, mai ca-ti vine sa plangi.

Oscarul care l-a castigat filmul e bine-meritat, e un film complet despre viata din Rusia, despre regimurile politice, despre cei care au luat teapa cu revolutia...cum s-ar traduce expresia "ars de soare" din titlul filmului. Au crezut ca rezolva ceva dar acest ceva s-a intors impotriva lor. Culmea e ca nu stiu cum o sa scoata Mikhalkov un Burnt by the Sun 2 care o sa iasa anul asta si e si motivul pentru care l-am vazut pe acesta. Avand in vedere finalul e cam greu ca Nikita sa continue povestea de unde a ramas...na, habar n-am ce are in cap, dar ma gandesc ca poate sa povesteasca momentele imediat dupa ce se termina filmul pana cand apar textele din final ce povestesc pe scurt ce se intampla cu personajele. Eh, ramane de vazut.

9/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu