miercuri, 28 aprilie 2010

The Secret of Santa Vittoria {1969}

Filmul asta trebuia sa-l vad azi la 6 dar cum ghipsul buclucas inca ma incomodeaza teribil (pana luni) am zis totusi sa fiu alaturi de ceilalti cinefili cu gandul, daca cu prezenta mea incredibila nu se poate... :)))))

Ok, lasand treburile "serioase" la o parte filmul a fost foarte amuzant...distractiv, exact cum vrei sa fie un film placut de duminica. Da, deci e un film ce merita pastrat pentru calitatea la care e facut dar si pentru mesajul sentimentalo-kitchos care il are dar care ne place si il acceptam. Un sat minuscul din Italia cu numai 1200 de locuitori se afla in prag de razboi cu germanii...da, ati spune ca da, 1200 de locuitori printre care femei, copii si batrani trebuie sa tina piept unei armate gigant ca aceea a nemtilor din al doilea razboi mondial. Ei bine nu...data de atat e stiuta din inainte dar tinta nemtilor nu e un masacru ci vinul. Da, vinul.

Toata treaba din filmul asta se invarte in jurul nectarului divin - care la mine nu a prins gust inca - vinul. Filmul asta nu trebuie sa fie luat in serios inca din start cand vedem ca betivul si clovnul satului este ales primar. Bine, cele doua atribute cunoscute ale primarului merg intotdeauna mana in mana...nu e beat fara sa fie clovn si nu e clovn fara sa fie beat...ceea ce inseamna numai ca atunci cand e treaz e un om cu capul pe umeri cu o inteligenta taraneasca innascuta. Anthony Quinn construieste acest personaj memorabil si 100% italian cu multa energie si un accent pe care il indragesti din prima.

Portretizarea germanilor e una extrem de dulce si inimoasa dar sa zicem ca e justificata. Atat de misto joaca Anthony incat personajul lui i-a vrajit si pe ei. Si nu e de mirare, e un clovn cu inima mare si tocmai asta inseamna ca e si foarte puternic. De asemenea il face un excelent mincinos. Ce o mai tarai atat? E un film bun, distractiv si amuzant care are de toate.

8.75/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu