sâmbătă, 10 aprilie 2010

In the Heat of the Night {1967}

Cuplul asta a fost perfect in filmul asta...cuplul de detectivi, bineinteles, format din personajul inteligent, manierat si curajos al lui Sidney Poitier si personajul putin redneck, insa evoluat, sictirit, cu tupeu care se ascunde in spatele scutului de politai, omul care isi cunoaste localnicii din orasul mic Sparta, jucat de Rob Steiger, care a primit un Oscar pentru rolul lui.

Personajul lui Sidney a venit sa-si vada mama in orasul asta si inainte de a se intoarce la oras se trezeste intr-un caz de omucidere care, treptat, il face curios si doreste sa-l rezolve, fiind unul din cei mai buni criminalisti din tara. Evident, uitandu-ne la ani, ne dam seama ca teama principala din spatele acestei crime este rasismul. Ok, intr-adevar asa ceva era necesar insa numai pentru o tara rasista precum e America. Mai ales partea de Sud care inca mai este, partial, rasista. O problema de genul asta se rezolva rapid cand se aduce in discutie un alb machiat in negru....glumesc....cand se aduce in discutie un negru inteligent, politicos, cunoscator al psihologiei omului, un om adevarat, un egal, asta e clar.

Pe de alta parte mi-a placut si misterul gen Scooby-Doo. Indicii, cautat suspecti, prins suspecti, eliberat suspecti care s-au dovedit a fi nevinovati...si tot asa mai departe. De la uciderea unui om important se ajunge la o nimfomana de 16 ani. Nu, nu ea e criminalul...dar ca sa vedeti cat de larg o iau baietii nostrii...cat de complexa e crima si criminalul :)) . Nu, mi-a placut, m-a tinut interesat si pentru 1967 e ceva la un film de genul asta...mai ales ca publicul din ziua de azi e din ce in ce mai pretentios cand vine vorba despre thriller si crima intr-un film. El vrea ceva din ce in ce mai complex si mai labirintic, dar nici chiar cum o face Lynch.

Acestea fiind spuse, recomand cu caldura filmul din cauza celor doi actori din rolurile principale, Sidney Poitier si Rob Steiger.

8.5/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu