miercuri, 21 octombrie 2009

Paranormal Activity {2007}

Foarte eficient. Si cand zic eficient ma refer ca face ceea ce trebuie sa faca...si e exact cum trebuie sa fie un film horror. Te sperie. Te baga intr-o stare in care nimic din jur nu mai conteaza. Am ajuns sa ignor si telefonul ce vibra pe biroul meu, atat de intens e filmul asta. E ridicol cat de intens este. Cu toate astea, nu e ceva original. In 1999 s-a facut ceva tot pe sistemul asta, filmat cu o camera (sau mai multe) proprie, singuri, aparent fara regizori in jur, fara sunetisti, fara nimic. Doar ei si camera. In 1999 filmul se numea Blair Witch Project.

Pentru mine BWP a fost un film terifiant la vremea aia. L-am vazut la televizor si inainte sa-l vad nu am auzit nimic de el. A fost o vizionare in conditii perfecte, la fel ca la Paranormal...noaptea, intuneric complet, sunetul cat mai tare posibil. In noaptea respectiva, ca si azi-noapte, nu am putut sa nu ma simt putin marcat. Asta pentru ca au un impact emotional si psihologic foarte puternic. Se folosesc de cele mai bune trucuri pentru a speria oameni...liniste totala si apoi un sunet bursc cat mai puternic, dar din fericire asta nu s-a folosit decat de vreo 2 ori, deci nu se face abuz. Apoi necunoscutul in sine este un factor ce face pe multi sa intre intro stare de teama, neasteptatul la fel, dar de la un moment dat stii ca daca sunt filmati cei doi in pat, noapte, cu unghiul de mai sus stii ca trebuie sa se intample ceva ciudat si diavolesc.

Ca in BWP, actorii sunt necunoscuti si finalul filmului e (SPOILER) acelasi ca in BWP. Adica actorii au murit, ceea ce nu se intampla deci stim ca totul nu a fost real ci doar un film. Insa totul a fost facut perfect. In special efectele speciale...usa care se inchide singura, lustra ce se misca, placa de Ouija care ia foc singura, cursorul lui care se misca singur, vantul ce bate prin casa, chiar si corpul fetei tarat prin casa, tras de ceva invizibil. Toate sunt facute excelent.

Insa inainte de vizionare trebuie sa ai o gandire deschisa, o minte limpede, lipsita de prejudecati. Adica daca stii ca astfel de chestii nu exista, ca mine, trebuie sa le lasi la intrare, ca daca nu, ziceam din primele 10-15 minute ca filmul e o porcarie imensa. Trebuie sa te lasi invaluit in mister si trebuie sa inghiti orice gargara, chiar daca de fapt nu iti place...asta daca vrei sa iti placa filmul. Daca nu, nu te obliga nimeni sa faci nimic. La fel ca la BWP trebuie vazut in conditii perfecte...noaptea, tarziu, bezna, sunet la maxim. Asa a fost perfect. Plus ca filmul in sine nu dezamageste, indiferent daca ai chef sa vezi un film de genu asta sau nu. Si nota e pentru genul horror.

8.5/10

2 comentarii:

  1. felicitari pentru review . de fapt tin sa te felicit pentru tot ce scrii pe blog (iti citesc curent review-urile, dar acum scriu prima oara)
    pe scurt : toata stima si respectul pentru activitatea ta pe acest blog (mai ales ca esti si foarte tanar- eu avand 35 ani)
    acum referitor la film : un film absolut ok , fara exagerari pe partea de horror( tipete, scartaituri, situatii scary, gore etc), ceea ce il face destul de realist (+ modul de filmare) , bine realizat (personal nu cred ca a costat 15 000$ asa cum am citit- cum naiba sa faci un film oricare ar fi el cu atatia bani) , un film din care realizatorul = regizorul a scos cam tot ce putea scoate , tinand cont de resurse .

    RăspundețiȘtergere
  2. In primul rand, multumesc pentru opinie, fiecare cititor merita respectul meu pentru ca isi ia din timp sa ma citeasca.

    Cat despre film, nu stiu cat a costat. Si eu am auzit 15.000 si mi se pare o suma oarecum plauzibila, fiindca aici nu intra si onorariile actorilor. 15.000 pentru efectele speciale si...cam atat. Filmul a fost filmat in casa regizorului deci iar mai putini bani bagati in constructia unei scene. Na, din punctul altora de vedere pare chiar mult 15.000 dolari...

    RăspundețiȘtergere