miercuri, 7 octombrie 2009

Sunshine Cleaning {2008}

Spalatoria Raza de Soare e un filmulet mic, independent, cu actori mari si un scenariu interesant. Zic succint despre ce e vorba...doua femei, surori, intra in meseria de curatat dupa cadavre care se impusca sau sunt impuscate...sau dupa cadavre in general. E o meserie mizerabila, puturoasa dar foarte profitabila.

Cea mai mare din surori, jucata de Amy Adams, nominalizata la Oscar pentru rolul din Doubt, e cea care mai are experienta cu curatatul. Mai curata aici o casa, pe acolo camere de hotel...etc. Nu are un viitor prea stralucit si trecutul nu si l-a bazat pe invatatura. Acum curata dupa oamenii care o priveau de jos in liceu. Cam asa se invarte roata in viata. Intrand in meseria asta de curatat dupa cadavre cu sora ei jucata de Emily Blunt la inceput par doua amatoare, par ca si cum ar fi intrat de pe strada in casa mirosind a decompunere cu o mana in solduri si una la nas. Povestea avea un imens potential, foarte multe momente mai amuzante decat ar fi fost in film si loc de replici taioase si inteligente. Da de unde...

Tot ma asteptam la ceva interesant dar nu am vazut decat povestea unei familii de ratati care fac alegeri gresite in trecut, in prezent si poate nu in viitor, spre binele lor. Fata mare e un ratat, cea mica e un ratat si mai mare, tatal lor e un ratat caruia nu ii iese nimic, pustiul cele mari e un viitor ratat pentru ca face pe de'an'doaselea cam totul. Ma asteptam la un film independent sarcastic, amuzant, dramatic acolo unde trebuie, cu ceva surprize...singura surpriza care de fapt nu e o surpriza e ca toti actorii joaca foarte bine. Lucru la care ma asteptam. Vroiam sa fie mai bun...sa imi placa mai mult, insa m-a dezamagit.

6/10

3 comentarii:

  1. Bre mono, io mi-s cetitor fidel aci la matale pe blog, și încă de ceva vreme. Om bun, n-ai voie să dai aceeași notă la Sunshine Cleaning și la GI Joe, și în două posturi unul după altul. GI Joe e fucking garbagewood, come on.

    Dai 6 unui film excelent, cu actori excelenți, numai pentru că "nu s-a întâmplat mare lucru". A fost un film despre Viață (TM), în care câteodată chiar nu se întâmplă mari răsturnări de situații, câștiguri de loterie etc. Ok. Fain. Alegerea ta. Da' măcar dă-i ăluilalt 3 au 4, diferențiază-le în vreun fel.

    Chiar serios, am fost și am văzut Sunshine Cleaning la cinematograf, și n-am văzut numai ce scrii tu acolo. Am văzut și dramă, și conflicte, și catharsis - când sora cea mică decide să facă ceva cu viața ei, iar tatăl cel combinator se lasă de combinații și decide să investească în familia lui. Când fata mai mare (Amy Adams) își redescoperă demnitatea. Și aș putea să continui, chit că am văzut filmul ăsta acum câteva luni, pentru că a fost memorabil. Și a avut ceva de spus. Spre deosebire de mizeria aia bum-bum-bla-bumbiană cu care împarte nota asta de tocilari fără perspective.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunshine Cleaning si G.I. Joe au intr-adevar aceeasi nota. Dar se diferentiaza unul fata de celalalt. Unul e o drama care nu isi atinge scopul atat de puternic pe cat trebuia sa fie o viata dura ca aceea pe care o traiesc protagonistii...pe cand celalalt nu e decat un film de actiune care nu are pretentii de drama cu actori foarte buni.

    Trebuie judecate separat si in mod evident daca ar fi sa aleg dintre cele doua...hmm...chiar nu stiu ce as alege. As ramane putin pe pauza pentru ca depinde de moodul in care ma aflu. Deci pana la urma si nota se justifica pentru ca sunt la egalitate, in doua genuri diferite care nu au nimic in comun.

    Sunshine e o drama de nota 6 si G.I.Ion are nota 6 la film de actiune. Stiu ca la profunzime difera dar chiar si asa, Sunshine nu isi atinge cota...cel putin din punctul meu de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Blogul tău, alegerea ta. Eu i-aș mai da cel puțin juma de punct pentru veridicitate. Și rămân la părerea că a fost un film bun.

    Aștept cu interes să vezi (și să comentezi) "Pescuit sportiv" a lui Adrian Sitaru. Îs curios în special ce notă o să-i dai...

    RăspundețiȘtergere