duminică, 21 martie 2010

Inherit the Wind {1960}

Ce frumos le zice filmul asta...le zice inteligent, calculat, mai tipat din cand in cand ca doar e drama in sala de judecata si doar la credinciosi nu poti sa vorbesti cu frumosu, dar ii atinge pe credinciosii in biblie fix acolo unde trebuie si unde, inevitabil, ii doare. Ii loveste la inteligenta (daca au) si la orgoliu...

Filmul ne prezinta un caz deosebit de interesant pentru intreaga umanitate...nu numai din cauza ca vorbeste despre credinta, despre ce e real si ce nu, despre ce exista sau nu...vorbeste despre libertatea de exprimare. Adica eu, ca om cu drepturi, am voie sa spun orice ineptie imi trece prin cap. Bineinteles, in film nu este un asemenea caz pentru ca omul care a fost acuzat ca isi invata elevii teoria evolutionista a lui Darwin nu a spus o ineptie ci un adevar la fel de evident si clar ca nasul de pe fata omului.

Eu personal m-am bucurat de fiecare data cand deschidea gura un agnostic, un ateu sau un evolutionist in filmul asta...in mare parte pentru ca spunea si ce gandesc eu dar si pentru ca-i umilea in cel mai crunt mod pe credinciosi. Filmul e unul care isi bate joc de felul de a fi a credinciosilor...flamboianti, ridicoli, teatrali...pentru ceva ce nu exista. Nu mai trec la dovezi clare cum ca religia a impedicat existenta tehnologiei cu aproape 1000 de ani...nici la faptul ca aproape toate razboaiele purtate in istorie, cele mari, au fost conduse de concepte religioase deformate si retardate...sau cruciadele din evul mediu, timpuri pe care acum nu le credem daca sunt povestite...oroarea, nedreptatea, lipsa totala a umanitatii.

Filmul a fost nominalizat la 4 Oscaruri...nu a castigat nici unul desi excela la fiecare dintre ele pentru ca a fost un film inaintea timpurilor. Dar ce sa mai zic de film...la noi in tara nici nu este pomenita teoria evolutionista a lui Darwin. Sunt numai profesoare tampite care spun acum ca biblia trebuie interpretata cand nici acum 100 de ani era luata litera cu litera. Ce mai...

Mesajul filmului e clar desi finalul impaca majoritatea (oi) si trebuie o minte deschisa sa-l vizioneze si sa-l inteleaga. Sa inteleaga de ce se cearta oamenii aia acolo...atentie, nu e numai despre religie. Tripla recomandare.

9.55/10

2 comentarii:

  1. Buna/Salut ,
    Ma numesc Bitu Mihai si am blogul http://www.niceblogger.ro . Tin sa te felicit pentru calificarea in etapa a doua a concursului RoBlogFest 2010 si as vrea sa iti propun un schimb de voturi. Tu ma votezi la sectiunea “Blog sub 18 ani” folosind link-ul – http://roblogfest.ro/competition/2738c5ea48fcb43603d2f3a6b9ee9546/ , iar eu am sa te votez la sectiunea la care ai reusit sa te califici.

    Astept raspunsul tau aici : http://www.niceblogger.ro/2010/03/11/ce-astept-de-la-roblogfest-2010/#comment-1896
    Multumesc pentru timpul acordat !

    RăspundețiȘtergere