marți, 20 aprilie 2010

Tropa de Elite {2007}

Deunazi am vazut un filmulet scurt pe net cu un tip din Brazilia care a luat ostatica o tipa in plina strada. Si tot acolo, in strada, un sniper de peste drum a gasit o "usita" si l-a impuscat fara mila pe tipul care punea in primejdie viata femeii. Am aflat apoi din comentariile la acest filmulet ca exista un film despre genul asta de politisti care ataca fara sa puna intreabari si aresteaza, judeca si executa pe moment.

L-am cautat si l-am gasit rapid. Realismul filmului iti aduce aminte de Cidade de Deus, ca de altfel intreaga atmosfera saturata a culorilor vii, contrast inalt si ascutimea imaginii. Rio e un oras superb dar realitatea se ascunde in strazile pline de droguri si gangsteri cu mitraliere si nici un motiv pentru a trai, nu unul sanatos, oricum. Era totusi un echilibru daca politia facea ceva insa adevarul il stim...poate nu e reprezentativ tarii noastre, fiind mai civilizata (efectiv)...dar intelegem situatia. Politistii sunt platiti prost si nu vor sa se lase impuscati pentru niste legi care nu sunt respectate nici in ruptul capului. Astia doi, hotii si vardistii nu se comporta cum trebuie. Hotii fura, au bani asa ca platesc politistii saraci sa continue imprastierea drogurilor si controlarea mahalalelor.

Bineinteles, nu numai despre asta...filmul are povesti puternice sa povesteasca. Povestea politistului din aceste forte speciale, de elita, denumite BOPE...politist care s-a saturat de omorat, s-a saturat pentru ca a vazut ca nu rezolva nimic si luptele continua la nesfarsit. Acum insa trebuie sa se gandeasca si la viitor si la bebelusul pe care il are. Povestea polistilor care vad coruptia din randul lor, de la locul de munca si care doresc sa vada o schimbare. Dar filmul asta e de asemenea un film de actiune hyper-realist. Nici nu pot sa-mi imaginez ca actiunile politistilor din BOPE sunt altfel decat cum au fost prezentate aici. Filmul este unul bun, bine facut si regizat, scris decent, nu stralucit, dar memorabil per total.

Merge mana in mana cu Cidade de Deus, vazut dupa acesta. Dar nu il depaseste.

8.5/10

2 comentarii:

  1. Tot spun ca-l vad si eu, da mereu il aman, dar daca deja i-ai facut tu un review, in weekend garantat bag o vizionare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merita...nu e genu de film dupa care sa regreti.

    RăspundețiȘtergere